Verden og hvordan vi opplever den....

Verden for meg er det stedet jeg befinner meg til enhver tid. Jeg kan også bevege meg inn i andres verden, i tankene vel og merke, men det blir da synsing og spekulasjoner. Så sant jeg ikke lever med den andre person da. Men det er dette jeg ønsker å skrive om. Vi kan ikke som tidligere skrevet heve oss over andres avgjørelser og valg. Fordi man ser ikke utgangspunktet for hvorfor disse valgene tas. Man ser valget men ikke grunnen. Derfor skal man være veldig forsiktig med å dømme valget før man vet utgangspunktet. Når noen uttaler seg om andre enn seg selv, hvordan vet man da om denne personen er innsatt i tredje personens utgangspunkt og verdenssyn? Det vet man ikke, men dog igjen vil da den som uttaler seg prøve å være så overtalende at «ryktet» blir troverdig. Hvorfor er det slik? Jeg vet ikke hvorfor, men kan stadfeste at menneske har vært veldig opptatt «sladder» fra tidenes morgen.

 

La oss ta en tankespinn rundt dette. Et valg er tatt og dette blir offentlig. Folk begynner å snakke og den berømte fjæra kan varme en hel landsby i løpet av kun kort tid, i allefall sladderen varmer. Isolert sett er nok valget som er tatt en helt vanvittig merkelig avgjørelse men valget er bare en liten del av en sammenfattende og komplisert sak. Det eneste som kommer ut er det som er spektakulært mens det som er forståelig av saken blir ikke nevnt med ett eneste ord. Er ikke dette merkelig? Og er det bevisst eller ubevisst?

 

Det er viktig å dele opp situasjoner og hendelser i små biter for å få en oversikt over det hele. Men det er vel så viktig og legge dem sammen igjen for å kunne trekke 2 streker under svaret. Og har man ikke hele historien, fra et objektivt holdested, så blir svaret feil selv om det aldri så mye er overbevisende.

 

Helt ærlig tror jeg ikke mennesker ønsker andre vondt, men menneske tenker gjerne ikke over konsekvenser før man sitter der med følgene selv. Og eventuelt de som ønsker andre vondt, må jo ha det vondt selv. Bitterhet styrer gjerne folk i en slik retning.

 

I dette notatet tar jeg nok muligens livet av «sladder-ekspressen», noe som kanskje ikke er populært. Men det samme gjelder også våre medier, som skal sette alt i et kristisk lys. Det er sjelden man leser ukritiske reportasjer. Så for å virkelig forstå journalisten i hans skriblerier må vi altså også forstå hans utgangspunkt, hans verdenssyn og hans mål med reportasjen. Og hans mål kan både være personlig og politisk styrt. Og derfor blir jungelen enda tykkere og komme seg frem i.

 

Men uten sladder så blir det lite å snakke om. Så om vi hører «sladder» om naboen, venn/venninne eller en bekjent, så er det ikke sikkert at det holder ord. Men er det en god historie så svelger vi den. Men hvor mye vi legger i det og hvor langt vi ønsker strekke det er opp til oss selv.

2 kommentarer

Aina Wie

12.jan.2010 kl.15:01

Hei! Flott skrevet og jeg liker temaet....;)

Ville bare si at jeg fikk innlegget anbefalt på Facebook av mine venner, så her vil du nok få mange lesere i løpet av dagen....;)

Ha en flott vinterdag!

sommervintervaar

12.jan.2010 kl.20:37

Aina Wie: Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Og så må du bringe en takk videre til dine venner på Facebook for at de anbefaler bloggen.

Ha en fin kveld i vinter-Norge.

Skriv en ny kommentar

hits