Kommunikasjon og dens utfordringer....

Hvert eneste menneske har og kommer til å ha utfordringer i sin hverdag. Som singel og som par, på jobb og hjemme og ikke minst i resten av det samfunnet man lever i. Det være seg små og store utfordring hvor energien tappes eller fylles på i takt med det negative og positive som befinner seg på veien. Noen går sammen med andre og andre står alene. Så hvordan gjør par og single det, for å imøtekomme utfordringene?

For par er flokene enklere å rette ut, forutsatt at paret kommuniserer. Og det er nok nøkkelen stort sett i alle settinger. Kommunikasjon.

For alle mennesker er det viktig å ha felles mål. Langsiktige mål. Målbare mål, slik at man vet at man har fremgang. Fordi fremgang er en viktig del av menneskets drivstoff for et innholdsrikt liv. Det å mestre fremgang er like viktig som å takle motgang. Kommunikasjon i begge disse tilfeller er da viktig. Men hvordan sette mål? Hvordan bli sams om samme mål i parforhold? Jo, for par må utgangspunktet må være det samme. Som enslig er det ikke det som er utfordringen :-). 

Nå skal det også nevnes at disse målene må være byttbare og flyttbare. Under livets lange reiser skjer det endringer som det må tas hensyn til. Målene endres i ulik grad med tidens tann og det må taes høyde for det også når man setter mål. Hendelser som oppstår gjør at målene forskyves eller slettes og da må man igjen definere nye. Men hvorfor er mål så viktig? Dere har sikker hørt uttrykket "mål og mening". Jeg, personlig, liker "mål gir mening".
Vi er innstilt som mennesker til å skape. Det er det instinktet vårt forteller oss. Skape en fremtid, skape en familie, skape et samfunn. Vi mennesker hadde ikke vært mye her i verden hvis vi ikke ville det. Vi har skaperglede. Når vi er mest fornøyd, er da vi har klart å skape noe. Derfor tror jeg at målsetting i alle ledd av livets vei er særdeles viktig.

Hva skjer hvis par ikke har samme utgangspunkt? Mye kan skje, og det som er den vanlige årsaken er at "vi har vokst fra hverandre". Da er det noe elementært som mangler her, tror jeg, og det er kommunikasjon. Hvis man snakker sammen vil det å "vokse fra hverandre" være nærmest umulig. Men målsetting er jo bare en del av saken. For å nå målene må man kommunisere. Og innunder kommunikasjon kommer begreper som forståelse og tillit. Særdeles viktig begreper for at kommunikasjonen skal bære frukter og være meningsfylt.

Men som sagt så må forutsetningene og utgangspunktet være like skal et parforhold ha suksess.

Så hva med single, enslige mennesker? Har dem de samme forutsetningene? Ja, vil jeg si. De har også større frihet ved målsettingen. Men utfordringen hos dem ligger i kommunikasjon. Alle vet jo at når man snakker med seg selv blir man gjerne sett på som "orginal". Noen er nok det, men jeg personlig tar meg selv ofte i akkurat det. Ikke i det offentlige rom men gjerne med oppvaskbørsten i hånda. I den perfekte verden hadde det vært det enkleste å bare snakke med "gud og hvermann". Men samfunnet vi lever i er dessverre så stigmatisert, fra gammelt av, at åpner man seg for alle blir man fort sett ned på. Enten som sytepave, skrytepave, bitter eller likeglad, for utfordringen her vil bli å få tid å fortelle hele historien og ikke bare fragmenter. Og spesielt hvis man snakker om det som virkelig betyr noe. Prater man overfladisk så er det som regel akseptert. Men over til de singles kommunikasjonsutfordringer. Noen har et stort nettverk med nære venner mens andre har få. Men så er det noen som faller utenfor alt dette og står alene. Og det er her det blir vanskelig. Når man står alene er det vanskelig å bli objektiv i forhold til sitt eget liv.

Forutsetningene for å kunne kommunisere er at den minimum er 2-veis. Og i tillegg er det viktig å vite at det ikke er alltid det man ønsker å vite, man får i retur. Men det som kommer tilbake er vel verdt å ta med seg. Alle tilbakemeldinger og forslag, uansett tåpelighet, er viktig å lytte til. For det som man ikke får nytte av i dag, kan plutselig bli til nytte i morgen. Graden av forståelsen til et hvert menneske beror på utgangspunktet til hvert eneste individ. Noen, som sagt, har hatt et utfordringsfritt liv mens andre ikke.

Ingen vet hva som skjer i morgen eller dagen etter det igjen. Bra er det men for oss mennesker så må vi ha noen føringer som gjør at dagen blir meningsfylt. For å bli forstått, må man også vise forståelse.

2 kommentarer

Vær68

24.jan.2010 kl.18:06

Flott blogg, og et flott innlegg dette her. Jeg er enig med alle dine synspunkter rundt emnet ditt. Vil kanskje bare legge til på slutten av innlegget ditt, at respekt også er en ingrediens i utfordringene her, du får gjerne den respekten du sjøl fortjener under enhver form for kommunikasjon.

sommervintervaar

25.jan.2010 kl.20:54

Vær68: Så absolutt Vær68. Jeg må nok bare beklage at begrepet "respekt" ikke er nevnt her. Men har man forståelse for den andres utgangspunkt vil jeg også si at man allerede har resepektert den på mange måter. Jeg er helt enig med deg. Begrepet respekt har en litt større rolle her enn innlegget gir uttrykk for. Takk for tilbakemeldingen.

Skriv en ny kommentar

hits