Forståelse...Har i den senere tid tenkt veldig mye på forståelse og misforståelse og betydningen av disse. Mye er jo veldig enkelt å forstå men selv det man tror man forstår trenger ikke å henge så veldig mye sammens med virkeligheten, altså en misforståelse. Men hvorfor? For å forstå må man en "case". For eksempel en matteoppgave. For å løse denne må man ha forstålse for utgangspunktet. Man har alltid minimum 2 faktorer i en matteoppgave. Det samme gjelder konflikter. For å løse en konflikt må man jo ha utgangspunktene. For å kunne se objektivt på ting må man ta utgangspunktet i de subjektive sidene. Da først får man et overblikk for å kunne trekke frem løsningsforslag.


Alle har rett til det motsatte er bevist. Dette er et begrep som det bor noe i mener jeg. Jeg har snakket om "utgangspunktet" tidligere og det dukker selvfølgelig opp her også. Det å forstå at andre har rett i forhold til der dem står, er viktig hvis man skal få en unison løsning på ting. Og i stedet for å fronte min sak i forhold til at den andre tar feil så kan jeg vri på det og se at den andre har rett også og derfra kunne begynne på en løsning i stedet for å forlate diskusjonen med å si at: "du er jo helt ut på jordet o.l." Ved å vise den forståelsen for et medmenneske, tror jeg kan være et bedre utgangspunkt i forhold til å løse konflikter enn å enten grave seg ned i konflikten eller si at det er umulig. Dette vil jeg tro kan kreve mye av ydmykhet i forhold til eget syn/verdier. Vi har også et begrep som heter: "du skal behandle andre på den måten du vil de andre skal behandle deg". Godt utgangspunkt men det er ikke sikker "de andre" vil behandles på den måten du vil. Det vil si at hvis du er en person som vil behandles som et medmenneske er det andre som ønsker å bli behandlet som "konger/dronninger". Altså mennesker som opphøyer seg over sin sidemann/kvinne.Det å unngå misforståelser er ikke enkelt. Det krever mye av hvert inkluderte individ. Det å holde en samtale innenfor enkelthetens grenser krever at alle sammen har en god forståelse over sakens utgangspunkt. Det er ikke sikkert alle har det og da blir det fort vanskelig. Jo mer komplisert en sak er jo vanskelig er det å se enkelheten i den, den røde tråden.

Selv om jeg skriver fra en selvsikker side her så er jeg fremdeles usikker på betydningen. Er utgangspunktet for betydningen indivduell, eller er det unison? Derfor spør jeg: Forståelse? Hva er det? Er det å oppfatte virkeligheten? I så fall hva ER virkeligheten? Er det den jeg ser, eller er det den du ser? En mellomting kanskje? Og for å dra den videre. Hva er så en misforståelse? Er det DET som er virkeligheten? Er en misforståelse det å ta feil? Blir da en forståelse, det å ta riktig? Eller er ikke forståelse og misforståelse det motsatte av hverandre?

2 kommentarer

nedoverbakke

10.mar.2010 kl.02:15

Ja, si det du? Koker muligens ned til to sider av samme sak. Eller tre, eller muligens endog fire. Ta en kikk på denne du:

http://litterarthur.wordpress.com/2010/03/02/den-italienske-vasen/

Etter hva jeg leser ut av teksten din over, tror jeg muligens du vil finne bloggposten bak denne linken relevant... både mht din egen tekst og kanskje også i livet generelt. Direkte matnyttig er den, synes nå jeg. :-)

sommervintervaar

10.mar.2010 kl.22:57

nedoverbakke: Må vel si at antall sider av en sak kommer an på hvor mange som er implisert i sakens kjerne, iallefall etter den teksten :-). Meget bra skrevet og matnyttig, så absolutt.

Jeg håper jeg kan sitte på andre siden bordet, i allefall en stund til. Tenk hvor mye mer spennende ting blir da, selv om man eventuelt måtte svelge noen "kameler" innimellom :-)

Og takk for innlegget... Alltid moro å få andre vinkler på det man tenker på :-)

Skriv en ny kommentar

hits